Bezpieczeństwo żywności

Smak równie ważny jak higiena

Szkolenia z zakresu bezpieczeństwa żywności ( HACCP, GMP, GHP)

Statystyki pokazują, że do największej ilości zatruć dochodzi z powodu błędów popełnianych przez osoby mające kontakt z przygotowywaną żywnością. To głównie brak odpowiedniej higieny, przetrzymywanie żywności w niewłaściwych warunkach, zła obróbka termiczna. Dlatego w Polsce został wprowadzony obowiązek przeszkolenia z zakresu bezpieczeństwa żywności każdego pracownika, który wykonuje prace związane z przygotowywaniem i serwowaniem jedzenia. Szkolenia Solumy BHP gwarantują nie tylko spełnienie ustawowych wymagań, ale także przekazanie praktycznej wiedzy na temat bezpieczeństwa żywności.

Przepisy mówią jasno – każda osoba mająca kontakt z żywnością na etapie jej produkcji lub obrotu, musi zostać przeszkolona w zakresie obowiązujących w Polsce wymagań higieniczno-sanitarnych. Brak zaświadczenia o odbyciu szkolenia uniemożliwia podjęcie pracy np. w gastronomii i jest najczęstszym powodem nakładania wysokich kar na przedsiębiorców zajmujących się żywnością.

Soluma BHP oferuje Państwu profesjonalne szkolenia z zakresu bezpieczeństwa żywności, które są podstawą do przyznania certyfikatów GHP, GMP i HACCP – podstawowego instrumentu dopuszczającego do pracy przy produkcji i serwowaniu żywności.

Wiele osób ryzykuje i nie zgłasza się na szkolenie. Najczęściej w obawie przed wysokimi kosztami, uciążliwymi dojazdami i brakiem czasu. Soluma BHP doskonale to rozumie i wychodzi Państwu naprzeciw. Mamy najbardziej atrakcyjną ofertę na rynku, organizujemy szkolenia w naszym Centrum Szkoleniowym, ale możemy także zrobić to w dogodnym dla Państwa miejscu, np. w siedzibie pracodawcy. Jesteśmy elastyczni pod względem terminów.

Brak wiedzy na temat bezpieczeństwa żywności wśród pracowników może mieć fatalne skutki. Jakikolwiek przypadek zatrucia wiąże się nie tylko z wysokimi karami finansowymi, ale przede wszystkim z utratą zaufania ze strony klientów. Warto podejmować takie ryzyko?

Szkolenia